S (výplatnou) páskou na očiach

27. januára 2011, iwadamov, Nezaradené

Začali sme pekne zhurta. Rovnako ako pred štyrmi rokmi, ešte pod vplyvom zostatkových povolebných hormónov sa rady poslancov v mestskom zastupiteľstve na Prešovskej radnici (stáva sa tak aj na iných radniciach) vzpriečili a primátor na nich použil represívno-výchovné slovné opatrenia (priatelia novinári majú ešte v blahej pamäti).


Potom prišlo pár mesiacov trápenia a v poslednom funkčnom roku sa ako- tak utriasla nejaká koalícia.  Značky trucpodnikov však už boli kvalitne zabehnuté a fungovali do samého konca. Urputne. Principiálne sa neschvaľovalo nič, prípadne máločo a do rozpráv sa začala vkrádať predvolebná rétorika. Blížil sa november. Po novembri sa scenár zopakoval:  jeden človek, ktorý to všetko prevalcoval, tri – počtom zhruba rovnocenné kluby, ktoré sa hrnuli do koaličných rokovaní a všetko to malo, ako to už v rozprávkach chodí, skončiť (resp. skôr začať) bezproblémovými schvaľovacími procesmi.

Vízia „a žili šťastne…“ sa však rozplynula hneď na prvom zastupiteľstve, z ktorého sa stal  značkový červenomodrý trucpodnik.  A ten sa rozhodol, že svojmu šéfovi neschváli plat. Prísediace médiá uviedli, že „podľa kuloárnych informácií sa poslanci klubov Smeru a pravice chceli prikloniť k menšiemu z dvoch navrhovaných variantov platu primátora (3900 a zákonné minimum 2636), avšak pri hlasovaní jeden z nich zlyhal a nestlačil gombík.“ Následne jeden z poslancov poukázal na svojho priateľa, starostu neďalekej  obce Jarovnice (známej vďaka rómskej osade), ktorému jeho poslanci odsúhlasili plat 2500 €. Dodal, že predmetný rómsky starosta sa „rok a pol zodpovedne pripravoval na kandidatúru, spravil si maturitu…“. Otázka: „Bol, či nebol porušený zákon?“ , nie je až tak namieste ako otázka „Bola, či nebola porušená logika?“ Otázka č. 2:  Má dotyčný poslanec, ktorý nezvláda ovládanie hlasovacieho zariadenia s troma tlačidlami „yes, no, maybe“ maturitu? Otázka č. 3: Možno porovnávať starostu s maturitou v obci s 5000 obyvateľmi s primátorom  s doktoratúrou v meste s 90 000 obyvateľmi?

Otázka č. 4, ktorá logicky vyplynula z otázky č. 3: Kurňa to kedy sa  Jarovnice rozrástli na 5000 obyvateľov????

Šanca na odpoveď príde vo februári na druhom zastupiteľstve. Šéf mesta bude zatiaľ robiť zadarmo. V štandardnom podniku by sa zamestnanci vyzbrojili transparentmi a tiahli by na mzdovú účtareň a na vedenie. Odborové zväzy by rečnili v médiách a určite by sa minimálne 5x zdôvodňovalo slovíčkom „kríza“. Lenže ak nedostane plat vedenie, proti komu pôjde štrajkovať? Odborové zväzy pokrčia ramenami a niekto v médiách to trefne okomentuje „kríza charakterov v prešovskom parlamente“…

… a ktohovie, čo by v takom prípade robil čerstvý Jarovnický abiturient…