Založ si blog

S (výplatnou) páskou na očiach

Začali sme pekne zhurta. Rovnako ako pred štyrmi rokmi, ešte pod vplyvom zostatkových povolebných hormónov sa rady poslancov v mestskom zastupiteľstve na Prešovskej radnici (stáva sa tak aj na iných radniciach) vzpriečili a primátor na nich použil represívno-výchovné slovné opatrenia (priatelia novinári majú ešte v blahej pamäti).


Potom prišlo pár mesiacov trápenia a v poslednom funkčnom roku sa ako- tak utriasla nejaká koalícia.  Značky trucpodnikov však už boli kvalitne zabehnuté a fungovali do samého konca. Urputne. Principiálne sa neschvaľovalo nič, prípadne máločo a do rozpráv sa začala vkrádať predvolebná rétorika. Blížil sa november. Po novembri sa scenár zopakoval:  jeden človek, ktorý to všetko prevalcoval, tri – počtom zhruba rovnocenné kluby, ktoré sa hrnuli do koaličných rokovaní a všetko to malo, ako to už v rozprávkach chodí, skončiť (resp. skôr začať) bezproblémovými schvaľovacími procesmi.

Vízia „a žili šťastne…“ sa však rozplynula hneď na prvom zastupiteľstve, z ktorého sa stal  značkový červenomodrý trucpodnik.  A ten sa rozhodol, že svojmu šéfovi neschváli plat. Prísediace médiá uviedli, že „podľa kuloárnych informácií sa poslanci klubov Smeru a pravice chceli prikloniť k menšiemu z dvoch navrhovaných variantov platu primátora (3900 a zákonné minimum 2636), avšak pri hlasovaní jeden z nich zlyhal a nestlačil gombík.“ Následne jeden z poslancov poukázal na svojho priateľa, starostu neďalekej  obce Jarovnice (známej vďaka rómskej osade), ktorému jeho poslanci odsúhlasili plat 2500 €. Dodal, že predmetný rómsky starosta sa „rok a pol zodpovedne pripravoval na kandidatúru, spravil si maturitu…“. Otázka: „Bol, či nebol porušený zákon?“ , nie je až tak namieste ako otázka „Bola, či nebola porušená logika?“ Otázka č. 2:  Má dotyčný poslanec, ktorý nezvláda ovládanie hlasovacieho zariadenia s troma tlačidlami „yes, no, maybe“ maturitu? Otázka č. 3: Možno porovnávať starostu s maturitou v obci s 5000 obyvateľmi s primátorom  s doktoratúrou v meste s 90 000 obyvateľmi?

Otázka č. 4, ktorá logicky vyplynula z otázky č. 3: Kurňa to kedy sa  Jarovnice rozrástli na 5000 obyvateľov????

Šanca na odpoveď príde vo februári na druhom zastupiteľstve. Šéf mesta bude zatiaľ robiť zadarmo. V štandardnom podniku by sa zamestnanci vyzbrojili transparentmi a tiahli by na mzdovú účtareň a na vedenie. Odborové zväzy by rečnili v médiách a určite by sa minimálne 5x zdôvodňovalo slovíčkom „kríza“. Lenže ak nedostane plat vedenie, proti komu pôjde štrajkovať? Odborové zväzy pokrčia ramenami a niekto v médiách to trefne okomentuje „kríza charakterov v prešovskom parlamente“…

… a ktohovie, čo by v takom prípade robil čerstvý Jarovnický abiturient…

Môže mať Trójsky kôň IQ hojdacieho koňa?

14.01.2012

Tí, ktorí ma poznáte viete, že s blížiacimi sa voľbami narastá moje občianske politické vzrušenie a nadšenie pre predvolebný marketing, ktorým sa ešte stále ani zďaleka nepribližujeme západným krajinám. Úmerne narastajúcim počtom bilboardov, spotov a iných marketingových „počinov“ narastá aj počet mojich blogov. No keď ma niečo zaujme až natoľko, že mi za [...]

Devätnásťročná „nemravnica“

01.01.2012

Nik nemá také veľkolepé oslavy ako ona. Jej otcovia jej vybrali parádny dátum narodenia, rovno prvý Január. A tak, so salvami ohňostrojov v každom meste je spomínaná na uliciach, tak medzi dospelými, ako aj medzi pubertálnymi rovesníkmi. Veru, našu škandalóznu „devätnástku“ pozná vari každý, aj okolité štáty. Nebola plodom lásky, ako to býva zvykom [...]

Aj malé dieťa vie, že gorila patrí do klietky. .

30.12.2011

Áno aj mne to share-ovali priatelia na Facebooku a tak som si mohla v troch rôznych verziách od troch rôznych „nezávislých“ médií a ich komentátorov prečítať niečo, čo som doposiaľ o gorile ešte netušila… Z gorily, inak aj podľa Wikipédie považovanej za mierumilovného tvora, urobilo malé Slovensko za krátky čas fenomén. Ale to sme už predsa dokázali aj [...]

veliteľská budova, Banská Bystrica

Pôsobili v nej povstaleckí hrdinovia Golian a Viest. Veliteľskú budovu rezort obrany vynoví za takmer 13 miliónov

24.04.2024 07:00

Je dôležitou súčasťou našej histórie a zaslúži si pozornosť, zhodujú sa Banskobystričania pri pohľade na tamojšiu pamiatku v podobe Veliteľskej budovy.

vojna na Ukrajine, Kyjev, cintorín

ONLINE: Rusi obišli nedávno vybudovanú ukrajinskú obranu. Balík pomoci schválil aj americký Senát

24.04.2024 06:00

Dobytie Očeretyne znamená, že sa Rusku podarilo obísť severné krídlo nedávno vybudovanej ukrajinskej prednej línie, vrátane mínových polí a zákopov.

Martina Šimkovičová, Robert Fico

Zmeny pre RTVS. Narazí zákon na Čaputovú alebo sa čaká na Pellegriniho? Šimkovičová ešte nemá meno nového riaditeľa

24.04.2024 06:00

Nový zákon o STVR dostal od Legislatívnej rady vlády zelenú. Vláda má o ňom rokovať na výjazdovom rokovaní.

Ukrajina, Charkov

Dokážu zastaviť Rusov? Západné zbrane prídu, ale Ukrajincom chýbajú vojaci, obávajú sa experti

24.04.2024 06:00

Prichádza západná vojenská pomoc pre Ukrajinu neskoro? Rusko dokázalo za posledné mesiace na bojisko posielať stále viac mužov.

iwadamov

Pravdu? Popravde obzerala som sa po Pravde, ale hľadať ju vo víne nemá zmysel, keď je vo forme písomnej i elektronickej. A papier veľa znesie...elektróny tiež. Taká je Pravda.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 22737x
Priemerná čítanosť článkov: 2526x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy